Із початком холодів питання опалення стає все більш актуальним, і вже зараз потрібно замислитися про те, чи готова ваша опалювальна система до роботи. Адже, як це зазвичай буває: «раптом» настають морози і кожний магазин, кожна АЗС вирішує увімкнути опалення

Із початком холодів питання опалення стає все більш актуальним, і вже зараз потрібно замислитися про те, чи готова ваша опалювальна система до роботи. Адже, як це зазвичай буває: «раптом» настають морози і кожний магазин, кожна АЗС вирішує увімкнути опалення. Але коли систему запускають, з’являються проблеми і власник приміщення починає телефонувати до сервісних служб, які в цей момент просто не справляються із потоком дзвінків. Це можна порівняти із ситуацією на шиномонтажі: як тільки випадає сніг, одразу ж з’являється попит на зимові шини і починається ажіотаж на СТО.

Так ось, щоб уникнути перспективи залишитися на день-два (а то і більше) без тепла, потрібно заздалегідь переконатися в тому, що все працює, гріє, не протікає, не вибиває і так далі. Іншими словами, провести пуско-налагоджувальні роботи.

Оскільки більша частина комерційних об’єктів використовує для обігріву газові або електричні котли, зупинимося на цьому обладнанні.

Отже, що потрібно для перевірки системи на працездатність:

  • По-перше, переконатися в герметичності всіх трубопроводів і з’єднань, оглянути радіатори (перевірити, чи немає патьоків, слідів іржі).
  • Якщо видимих витоків немає, можна виконати опресовування системи опалення. Опресовування передбачає набір більш високого тиску, ніж вказано у параметрах котлу. Це дозволяє зрозуміти, чи не станеться витік внаслідок температурного розширення води (або іншого теплоносія).
  • Після цього тиск можна послабити до потрібних параметрів (для кожної моделі котла є свої показники норми) і виконати пробний запуск системи.
  • Іноді буває так, що котел не запускається, хоча в минулому сезоні працював справно. Дуже часто причина наступна: навіть якщо видимих пошкоджень немає, вода, яка знаходилася в контурі, за літо може зникнути. В результаті турбіна насосу «присихає» до його стінок, її заклинює і насос не вмикається. Самий простий вихід – злегка постукати по стінці молотком, але якщо це не допомагає, насос потрібно знімати і проводити ревізію.
  • На газових котлах перед виконанням пробного запуску рекомендується промити теплообмінник, оскільки за літо він часто забивається, і в такому випадку котел при включенні буде видавати помилку «недостатньо притоку води». В принципі, теплообмінники слід промивати щорічно перед запуском системи опалення, і якщо цього не робити, через 3-4 роки котел може остаточно вийти з ладу.

Наостанок зазначу, що бажано перевірити тиск і наступного дня після пуско-налагодження – якщо в системі немає витоків, він повинен залишатися в межах норми.

А про те, що ще потрібно зробити в рамках підготовки об’єкту до холодного сезону, можна прочитати тут "Чи готовий ваш об’єкт до зими?".

Олександр Терещенко
264