Проблеми із холодильним обладнанням часто бувають справжньою катастрофою для магазинів, і, особливо, літом, коли продукти дуже швидко псуються

Проблеми із холодильним обладнанням часто бувають справжньою катастрофою для магазинів, і, особливо, літом, коли продукти дуже швидко псуються. В ході технічного обслуговування магазинів ми часто стикаємося із ситуаціями, коли відлік йде на години. Як зберегти продукцію при відключеному холодильнику? Ось кілька простих порад і спостережень з практики.

Як відомо, в магазинах є дві групи холодильного обладнання – із «плюсовою» і з «мінусовою» температурою. Відключення холодильних камер із плюсовою температурою не так катастрофічно – продукція, яка в них зберігається, не зіпсується протягом лічених годин. Але! Це за умови справно працюючих кондиціонерів і нормальної температури повітря в торговому залі. І навіть в такому випадку затягувати із перекладанням товару і ремонтом холодильника не можна – більшість продуктів із камери «+» без перенесення в справний холодильник можуть витримати лише 2-3 години.

Набагато чутливіше до перепадів температури продукти з камери «-». В таких камерах зберігаються заморожені пельмені, риба, готове тісто, крабові палички, морозиво та ін. З одного боку, тут реагувати потрібно дуже швидко: оперативно перекладати товари і телефонувати нам (або до іншої обслуговуючої компанії) із заявкою на ремонт. Але з іншого – навіть якщо немає можливості перекласти товар до справної камери, ще не все втрачено.

При аварії з бонетою, в якій знаходяться заморожені продукти, температура в ній підіймається до -12 градусів приблизно за 7 годин, і ще протягом 14-20 годин вона може бути мінусовою. Тут справа в гарних теплоізоляційних властивостях матеріалів, із яких зроблені такі камери – вони довго «не випускають» холод, зберігаючи більш-менш прийнятний мікроклімат. Правда, це спрацьовує лише в тому випадку, якщо заморожених продуктів в холодильнику досить багато і вони лежать щільно один до одного.

Гірше за все справи із морозивом – на жаль, воно починає підтавати вже при -12 градусах, тому таку продукцію потрібно перекладати, не зволікаючи. Підтале морозиво може бути придатним до вживання, але воно швидко втрачає свою форму, і такий продукт ніхто не хоче купувати.

Що робити, якщо сталася аварія із «холодом»: практичні поради

  • Одразу після виявлення поломки постарайтеся перекласти продукцію в справний холодильник и відправляйте заявку на ремонт в нашу диспетчерську службу. Наша диспетчерська служба працює цілодобово!
  • Якщо немає можливості одразу ж перекласти продукцію в справний холодильник із відповідним температурним режимом, постарайтеся не відкривати камеру без крайньої потреби. Чим рідше ви будете відкривати ту ж бонету, тим довше в ній буде підтримуватися мінусова температура.
  • Краще, якщо продукти, які потрібно зберегти в несправній камері, лежать впритул один до одного, без зазорів – так вони зможуть довше підтримувати мінусову температуру в камері.

А щоб неприємності із холодильним обладнанням ставалися якомога рідше, радимо звернути увагу на правильне завантаження вітрин. Як показує практика, неправильне завантаження набагато скорочує холодильникам «життя», а також зменшує часовий проміжок між ремонтами.

Олександр Терещенко
456