Наразі встановилася спекотна погода, і звичайно ж, без кондиціонерів не обходиться жоден магазин. Причому, коли на вулиці +30-35°C, всі намагаються виставити температуру якомога нижче – як ми помітили, більшість продуктових магазинів налаштували свої кондиціонери всього лише на +17°C. Це, ніби то, можна зрозуміти – потрібно ж якось захистити шоколад і цукерки. Але такі міри, як показує досвід, не є ефективними.
Ми категорично не рекомендуємо налаштовувати кондиціонери на таку низьку температуру, і для цього є, як мінімум три взаємопов’язаних причини:
1. Протягом дня через магазин проходить великий потік покупців, відповідно, вхідні двері постійно відкриваються і тепле повітря потрапляє всередину приміщення. І це зводить до нулю всі «зусилля» кондиціонеру.
2. Будучи не в змозі охолодити приміщення до встановлених +17°C (доречі, а навіщо покупцям такий некомфортний мікроклімат?), кондиціонери постійно знаходяться в інтенсивному режимі роботи. Це тягне за собою перегрів компресору, спрацьовування теплового захисту і, як наслідок – відключення агрегату. І ось замість посиленого охолодження ми маємо відключений кондиціонер.
3. Якщо експлуатувати кондиціонер або руфтоп в режимі «інтенсивна робота – аварійне відключення – запуск – інтенсивна робота», термін його служби скоротиться приблизно на 30%. Як ви розумієте, придбання нового обладнання – це витратна процедура і тому часто вона відкладається.
Саме тому ми радимо виставляти температурний режим в межах 20-22°C, не нижче. По-перше, більш низькі температури і не потрібні в торговому залі, а по-друге, із такою задачею кондиціонери будуть справлятися без перевантажень.