Серед всіх комунальних платежів витрати на обігрів приміщення – як правило, одні з найбільш вагомих. І, оскільки час холодів вже близько, ми пропонуємо замислитись про таке питання, як тепловтрати будівлі – без усунення цієї «слабкої ланки» будь-яке опалення не буде ефективним.

Серед всіх комунальних платежів витрати на обігрів приміщення – як правило, одні з найбільш вагомих. І, оскільки час холодів вже близько, ми пропонуємо замислитись про таке питання, як тепловтрати будівлі – без усунення цієї «слабкої ланки» будь-яке опалення не буде ефективним. Зараз в спектрі наших послуг з’явився ще один дуже корисний пункт – діагностика тепловтрат будівлі за допомогою тепловізора.

Вважається (і не без підстав), що в середньому втрати тепла розподіляються таким чином:

  • через дах – 35-40% від загального числа тепловтрат;
  • фасад, стіни будівлі – 25-30%;
  • негерметичні вікна і двері – 25%;
  • через підвальні приміщення – 10%.

Далеко не завжди такі витоки тепла очевидні, як може здатися на перший погляд. Якщо протяг з вікна або двері ще нескладно помітити, то ось із теплоізоляцією фасаду або даху все набагато складніше. Іноді здається, що всі можливі «дірки» закриті, ніде не дме, не протягає, а в приміщенні, все рівно, холодно. І ось починаються спроби посилити опалення, співробітники ставлять обігрівачі, електромережа не витримує перевантажень, вимикаються «автомати»… Тим часом, виявляється, що із опаленням все в порядку, а причина – в недостатньо утепленому фасаді. Або ж, навпаки, в будівлі гарна теплоізоляція, але – десь «забиті» опалювальні труби.

Ось в таких ситуаціях, аби уникнути зайвих витрат, утеплюючи будівлю «навмання», рекомендується діагностика за допомогою тепловізора. Це пристрій, який дозволяє визначити, як розподіляється температура в приміщенні. Результати дослідження виводяться у вигляді кольорового поля, де темні і світлі тони позначають, відповідно, місця із гарною і поганою теплоізоляцією (приклад такого поля – на фото).

В цілому, дослідження тепловізором вирішує наступні задачі:

  • Оцінка існуючої теплоізоляції будівлі (фасад, покрівля, підвал).
  • Виявлення як явних, так і прихованих містків холоду.
  • Виявлення дефектів будівництва.
  • Оцінка стану вікон і дверей, а також якості монтажу.

Таким чином, можна виявити усі слабкі місця і скласти вже обгрунтований, продуманий план утеплення будівлі. Це допомагає уникнути зайвих витрат двічі: по-перше, опалення стає більш ефективним (а значить – менш витратним), і, по-друге, витрати на утеплення будуть максимально цільовими (ви утеплюєте саме ті місця, які дійсно цього потребують).

Микола Красносельський
207