Минулою зимою ми зіткнулися із ситуацією, коли в одному із магазинів перемерзла гаряча вода. Як виявилося, резервуар, в якому вона накопичувалася, був встановлений в компресорній – неопалювальному приміщенні

Літо - найкращий час, аби потурбуватися про "зимові" проблеми і вчасно вжити заходів. Минулою зимою ми зіткнулися із ситуацією, коли в одному із магазинів перемерзла гаряча вода. Як виявилося, резервуар, в якому вона накопичувалася, був встановлений в компресорній – неопалювальному приміщенні, де температура повітря досягала -5 градусів. Але мова піде не про це. Я хочу розповісти про схему, за допомогою якої отримували гарячу воду, і про те, чому вона здається мені не ефективною.

Схема виглядає наступним чином: в магазині встановлений резервуар обсягом близько 3000 літрів, в якому за допомогою двох електрокотлів підігрівається вода. В верхній частині цього резервуару є канал для надходження холодної води, а знизу – підключений насос для підкачки гарячої води в магазин. Тобто як тільки вода в ємності опускається до певного рівня, вмикається припливний кран.

Окрім двох електрокотлів, підігрів води також забезпечується тим, що така система працює разом із фреономагістраллю. Насосом вода підкачується в теплообмінник, там підігрівається і повертається назад в котел. Схематично я це зобразив на малюнку нижче.

А теперь про те, чому така схема є не дуже ефективною. Не складно здогадатися, що гаряча вода, згідно законів фізики, підіймається в резервуарі вгору, в той час як холодна - опускається донизу. Таким чином, коли в резервуар зверху доливається холодна вода, вона розбавляє собою гарячу і знижує її температуру. В той же час, насос для подачі води в магазин встановлений знизу ємності, відповідно, він забирає найбільш холодний водяний пласт.

В результаті персонал магазину починає жалітися, що вода, яка тече з «гарячого» крану, залишається гарячою тільки перші 20-30 хвилин, а далі її температура залишає бажати кращого. Виходить, що для того, аби виправити цю ситуацію, не змінюючи саму схему, потрібні більш високі енерговитрати на посилену роботу електрокотлів.

А тепер про те, як я бачу вирішення проблеми:

По-перше, забір води повинен здійснюватися з верхньої або середньої частини резервуару, оскільки саме там вона буде найбільш гарячою. Сама ємність при цьому повинна бути закритою, герметичною.

По-друге, подачу холодної води краще проводити знизу, в нижню частину баку.

По-третє, при такій схемі два котли будуть зайвими, тому можна обійтися одним. І цей один котел повинен включатися згідно даних від термодатчика, встановленого поблизу крану для забору води. Як тільки до крану йде вода з температурою нижче встановленої, вмикається підігрів. Таким чином котел не буде працювати даремно і витрачати зайві кіловати електроенергії.

Нарешті, по-четверте: на насос, який відповідає за подачу води до магазину, потрібно встановити датчик холостого ходу, щоб він не працював, коли в ємності води немає.

Олександр Терещенко
303