+38 (066) 010-23-84

+38 (093) 947-73-66

+38 (067) 325-27-23

+38 (044) 394-51-24

Жировловлювачі (сепаратори жиру) наразі використовуються практично у всіх продуктових магазинах, де є кулінарія, кафетерій або власне виробництво. Враховуючи велику кількість жиру і харчових відходів, яка попадає на таких об’єктах в каналізацію, без них не обійтися. Якими саме бувають жировловлювачі і як їх використання впливає на витрати із обслуговування магазину?

Приводом замислитися над цими питаннями послужила наступна проблема: наші замовники-рітейлери почали жалітися, що в торговому залі відчувається запах від жировловлювачів, причому це відбувається не тільки в процесі чищення (в цей час, запаху, звісно, не уникнути), але і просто в процесі експлуатації. Замовники просили вирішити цю проблему, і в результаті нам довелося виконати велику роботу, аби знайти ідеальний спосіб боротьби із жиром. Ідеальний не лише в плані результатів, але і в плані економічності!

Почнімо з теорії:). В цілому сепаратори жиру бувають двох типів::

  • промислові жировловлювачі – відрізняються більшим обсягом і потребують окремого місця для встановлення (наприклад, технічного приміщення або місця на вулиці);
  • жировловлювачі під мийку – мають відносно невеликий об’єм і встановлюються на кожну раковину.

Промислові моделі необхідні там, там, де є харчове виробництво у великих обсягах – в пекарних цехах, на консервних заводах і т.д. Вони відрізняються продуктивністю і обираються на основі кількості мийок. Для правильного вибору необхідно підрахувати середні витрати стічних вод з однієї мийки (в закладах громадського харчування це близько 0,15 л). Потім це число треба помножити на кількість кранів і в результаті отримуємо потрібну продуктивність жировловлювача.

Жировловлювачі для магазинів (супермаркетів)

Що стосується рітейлу, в магазині цілком вистачає побутових жировловлювачів під мийку. При правильному підборі і регулярному обслуговуванні вони добре справляються зі своїм завданням і захищають каналізацію від засмічень.

Побутові жировловлювачі також бувають різних типів:

  • герметичної і негерметичної конструкції;
  • з елементом, що фільтрує (фільтр-пакетом) і без нього.

Герметичний жировловлювач із фільтр-пакетом – це ідеальний варіант для супермаркетів із власною випічкою і кулінарією, де в каналізацію не тільки зливається багато жиру, але і попадають тверді харчові відходи, риб’яча луска та інші подібні відходи. І все це лишається всередині фільтр-пакета, а безпосередньо обслуговування зводиться до того, щоб відкрутити кришку сепаратора, витягнути фільтруючий елемент і замінити його на новий. При цьому досягається відчутна економія на чищенні каналізації – навіть при використанні дешевих фільтр-пакетів засмічення трапляються в рази рідше (тільки через проблеми із міськими мережами або недбалістю персоналу).

Але проблема в тому, що всі фільтри – одноразові, і вистачає їх ненадовго. В середньому кожний фільтр-пакет працює від 2-х тижнів до 1 місяця, після чого потребує заміни. Так, наприклад, в магазині площею 300 кв. м. іх потрібно замінювати один раз на 2 тижні. А вартість одного фільтру для жировловлювача під мийку – від 19 до 120 грн. (і на практиці самими дешевими не завжди можна обійтися).

Як продовжити термін використання фільтр-пакету?

Збільшити інтервал між заміною фільтруючих елементів можна за допомогою промивання жировловлювача гарячою водою. Таке промивання здійснюється кількістю води, яка в 5 разів перевищує обсяг ємності: так, якщо у нас є жировловлювач із баком на 40 л. – потрібно буде близько 200 л. води температури 60-80 градусів за Цельсієм. Виробники рекомендують робити промивання щоденно, але в реальності можна виконувати їх раз в 2-3 дні. В результаті інтервал між замінами фільтрів збільшується в 2 рази.

Найпомітніший економічний ефект - при використанні дорогих фільтр-пакетів. Але навіть якщо магазин використовує найдешевші, промивання, все рівно, доведеться час від часу здійснювати. По-перше, це входить до програми стандартного обслуговування жировловлювача, а по-друге – при подачі води в ємність ми промиваємо заодно і трубу, яка відходить від неї до каналізації. Таким чином, ми розчиняємо жирові забруднювачі, які, все-таки, «пробралися» через фільтр, і захищаємо каналізацію від засмічень.

Особливо важливим є встановлення жировловлювачів і регулярне їх промивання в тих магазинах, де каналізаційна мережа має складну структуру – наприклад, труби десь стикуються під кутом в 90 градусів. Прочистити такі місця дуже складно - доведеться розбирати трубопровід, тому значно економічніше - не допускати засмічень.

Олександр Терещенко

КонтактиЗавжди раді Вашим питанням

+38 (066) 010-23-84

+38 (093) 947-73-66

+38 (067) 325-27-23

+38 (044) 394-51-24

Ваше ім'я(*)
Будь ласка, вкажіть ім'я

Телефон(*)
Будь ласка, вкажіть вірний телефон

E-mail(*)
Будь ласка, вкажіть вірний email

Повідомлення
Введен недействительный тип данных

(*)
   ОновитиВведен недействительный тип данных